lauantai 2. heinäkuuta 2016

Cavtat

Neljättä Cavtatin matkaa odotellessa, tuli mieleen, ettei kolmesta aiemmasta reissusta (2013, 2014, 2015) ole julkaistu mitään juttua. Tai yritetty kyllä on, mutta päiväkirja-tyylinen tarina ei oikein toimi 10 vuorokauden rantalomien kohdalla. Näennäisesti samanlaiset päivät seuraavat toisiaan, päivän kohokohta on mustekalan tai mureenan bongaaminen ja samat illallispaikat vuorottelevat.
Eivät nuo kolmisenkymmentä Cavtatissa vietettyä päivää kuitenkaan tylsiä ole olleet, päinvastoin.
Rantaloma on ollut meille rantaloma, eikä siihen sovi turhat seikkailut toisaalla. Olemme hakeneet mukavia snorklauspaikkoja, hyvää ruokaa, edullisia majapaikkoja sekä aurinkoa ja kaikkea tuota olemme Cavtatista löytäneet.

Otetaan alkuun perusasiat. Reilun kahdentuhannen asukkaan Cavtat sijaitsee Kroatiassa lähellä Dubrovnikin lentokenttää. Dubrovnikin kaupunkiin on matkaa noin 18 km. Olemme lentäneet Helsingistä sinne sekä Finnairin että Norwegianin suorilla lennoilla. Lentoaika on varsin maltilliset 3 tuntia. Taksi lentokentältä Cavtatiin kestää n. 10-15 minuuttia.

Kylä leviää rannasta ylös mäkeen, joten valitsemalla majapaikan sijainnin ylhäältä mäestä, saa todella kuntoilla hiki päässä. Kylän koillispuolella jonkun matkan päässä on jonkunlainen hotellialue.
Läntisen rannan tuntumassa kylässä on käytännössä vain vähän liikennettä ja kylän parkkipaikka löytyy Tihan lahden puolelta pienvenesataman vierestä.Majapaikoista monet ovat pieniä huoneistoja, mutta myös varsinaisia hotellejakin löytyy.

Kylän sydän on rantakatu Put doktor Ante Starčevića.Monet ravintolat löytyvät sen varrelta ja sen eteläpäässä on sataman rajattu vesipalloallas. Vesipallo on suosittua katsottavaa ja altaalla on peli harva se ilta.


Rantakadun varrella on myös huvijahtien ankkuripaikka ja iltaisin ihmiset kävelevät rantaa edes takaisin ihmetellen ja ihastellen jahteja. Joka reissulla olemme nähneet yli 60 metrisiä paatteja satamassa.

 


Ravintolat
Ravintoloiden suhteen olemme kieltämättä jumiutuneet vanhoihin suosikkeihin eli ensimmäisellä reissulla käytyihin paikkoihin. Olemme jonkun verran koittaneet laajentaa listaamme, mutta jokunen paikka on silti kokeilematta. Muistaakseni tässä on kaikki Cavtatin ravintolat joissa olemme syöneet:

Desetka - Hyvät ja edulliset pizzat ja pastat, mukava palvelu ja kiva sijainti aivan rannassa rauhallisemmalla Tihen lahdella. Vilkkaana iltana saa olla ajoissa liikenteessä jotta saa pöydän jonottamatta.


Posejdon - Edullinen paikka auringonlaskun ihailuun sataman eteläpäässä ja miksei myös lounaspaikaksi.


Zino - Hyvät pizzat, rantakadun varrella.
Ankora - Tapaksia, salaatteja ja viinejä rantakadun keskivaiheilla. Hyvä paikka rantakadun ja veneiden katseluun.
 

 
Konoba Cavtat - Kalaruokaa yms. sataman pohjoispäässä. Ei päässyt meidän listalla ihan kärkisijoille.Atlas Buffet - Pizzaa yms. perusruokaa sataman pohjoispäässä.

Bugenvila - Cavtatin ykkösravintola. Erinomainen ruoka ja palvelu, mutta hintava.

Rokotin - Rat'in niemen pohjoispuolella Tihan lahdella uimarannan vieressä. Ihan ok lounaspaikka havumetsän siimeksessä.


Kuppiloista maininnan saa kirkon vieressä rantakadulla oleva Amor. Iltaisin porukkaa riittää niin, että välillä terassin ollessa täynnä ihmisiä istuu kirkon rappusilla.

Toinen maininnan arvoinen baari on pienen pieni rantabaari Little Star Beach Bar Rat'in niemen päässä kalliouimapaikan luona.

Jäätelöpaikoista pitää ehdottomasti mainita House of Ice Cream (Kuca Sladoleda). Erinomaiset jäätelöt, hyvä makuvalikoima ja halvat hinnat (kesällä 2015 1 pallo maksoi 8 Hrk/1,06 €). Sijaitsee rantakadulta Pemo-marketille päin ravintola Toranj'in lähellä.


 

Kauppoja
Lähellä taksi- ja bussiasemaa on Pemo-market - kauppa, josta löytyy lähes kaikki tarvittava. Toinen Pemo on ylhäällä mäen päällä.
Aukion laidalla rantakadun varressa on toinen ruokakauppa, josta löytyy muun muassa paistopiste.
Läheltä taksiaseman Pemoa löytyy suosittu leipomo Bakery Peco 2. Pecosta löytyy niin aamiaissämpylät, burekit (pasteija jonka täytteenä on jauhelihaa/fetaa/pinaattia), leivokset ja kahvit.Uimarannat
Lukan sataman pohjoispuolella lähellä vanhaa Fransiskaaniluostaria on meidän suosikkiranta. Pientä pikkukiviosuutta lukuunottamatta rannalta mennään uimaan betonilaiturilta tikkaita pitkin (tai hypäten). Uima-alue on rajattu köysillä. Laiturilla on maksullisia rantatuoleja ja jokunen varjo sekä baari. Rannalta on mukava lähteä snorklaamaan Ratin rantaa pitkin kohti niemen kärkeä.


Vuorovesivaihtelu ei ole suuri mutta virran tuntee. Tämä virta teki meille tepposet ihan ensimmäisellä uintikerralla kohti niemen kärkeä. Muutaman sadan metrin uintimatka sujui toiseen suuntaan helposti, mutta paluumatka oli kuin tervassa uintia. Lopputuloksena rantauduimme ja kävelimme räpylät kädessä kävelytietä takaisin omalle rannalle.
Snorklaajalle riittää nähtävää rannalla sekä niemen kärjen että sataman suunnassa. Olemme nähneet monesti mustekalan (ja välillä tehneet lähempääkin tuttavuutta) ja mureenan kaikkien lukuisten kalojen lisäksi.
 Rat'in niemen kärkeä kohti mentäessä tulee vastaan merimerkki, jonka luota pääsee rappusilta uimaan.

Edempänä on kallioilla suosittu uimapaikka, jossa veteen pääsee joko kalliolta hyppäämällä, laskeutumalla ilman portaita tai kahlaamalla matalan pohjukan kautta. Rannalla löhöillään kalliolla, joskin myös maksullisia rantatuoleja löytyy. Rannalta voi myös vuokrata kajakkeja.

Rat'in pohjoisrannalla Tihen lahdella on pari uimarantaa lähellä Rokotin-ravintolaa.


Tihen rannalla hotelli Cavtatin kohdalla on myös pieni uimaranta.Lukan etelärannalla on Croatia-hotellin ranta ja siitä eteen päin kohti Sustjepan kärkeä useampia paikkoja, joista pääsee uimaan ja mahtuu levittämään pyyhkeen.
Muuta tekemistä
Rat'in niemen kiertää kiva kävelytie, joka on monin paikoin puiden varjostama.

Mäen laella on hautausmaa ja Račićin mausoleumi. Myös Sustjepan niemen rantaa kulkee kävelytie ja niemen kärjessä korkealla kalliolla on jonkinlaisia bunkkerirakennelmia tms.

Rantakadun alussa on Pyhän Nikolaksen kirkko ja sen vieressä Vlaho Bukovacin talo (museo).Liikkuminen Cavtatista
Bussi- ja taksiasema ovat rannassa Tihen lahden puolella. Bussimatka Dubrovnikiin kestää noin puoli tuntia.

Satamasta kulkee päiväaikaan jatkuvasti veneitä Dubrovnikiin. Samaisilla veneillä pääsee Lokrumin saarelle. Lokrumin kalliorannoilla on useammassa paikassa rappusia, joilta pääsee uimaan, nakuranta ja suolainen 'järvi'. Luostarin raunioiden vieresssä on ravintola ja kahvila. Saaressa voi myös ihmetellä villiintynyttä riikinkukkopopulaatiota.Päivitystä Cavtatista löytyy : Cavtat 2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti